Hulehyæne

Hulehyænen var mere kompakt og væsentlig tungere end den nulevende plettede hyæne, og den havde kortere ben som en tilpasning til et koldt klima. Hulehyæne-hunnen menes at være større end hannen, ligesom det er tilfældet hos nulevende hyæner.

Man formoder, at hulehyænerne jagede i grupper ligesom de nulevende hyæner, men man ved det ikke med sikkerhed. Kraniet og tænderne på hulehyænen kunne derudover knuse meget kraftige knogler.

Slægtsskab

Hyæner er generelt tættere beslægtet med katte end med hunde. Forskere drøfter, om hulehyænen er samme art som den plettede hyæne eller om den skal regnes for en underart af plettet hyæne.

Hulehyænen stammede fra Afrika. Den var nært beslægtet med den plettede hyæne måske var det samme art? Hyænen spredte sig formodentlig nordpå, fordi byttedyrene gik den vej. Jo længere op i det kolde nord den kom, jo bedre tilpassede den sig til kulden. Kroppen blev mere kompakt med korte lemmer og korte ører for at mindske varmetabet.

Fakta

Latinsk navn: Crocuta crocuta spelaea

Længde: 1,5 m.

Højde: Skulderhøjde ca. 1 m.

Vægt: 105 kg.

Føde: Vildheste, alpestenbuk, steppebison, uldhåret næsehorn, rensdyr, kronhjort, kæmpehjort og europæisk æsel. Der er fundet knogler fra bl.a. huleløve og hulebjørn med tydelige gnavemærker fra hulehyænen. Man ved ikke, om huleløverne og hulebjørnene er blevet dræbt af hulehyæner eller ædt som ådsler.

Udbredelse: Fundet i Europa og Asien. Fra De Britiske Øer til det nordlige Kina.

Status: Uddøde for ca. 11.000 år siden. Ingen fund i Danmark.